robert

Mot en skjebnestyrt fremtid med familien


Robert Winiarski har vært i Norge i 8 år, men holder alderen hemmelig. Han kommer fra Gdansk og reiste alene til Norge for å søke lykken. Hvorfor det ble Norge er han ikke sikker på, men at det fortsatt er Norge om ti år, det tror han, selv om han ikke er sikker på hvor i landet. – Jeg tar livet litt som det kommer. Skjebnen styrer vel på et vis, sier Robert. – Men Norge har vist seg å være et godt valg. Jeg trives her. Livet er enklere og ikke så stress som i Polen. Målet mitt, er skape et verdifullt liv med familien min samlet.
Robert bor i Kvernevik, der han deler et hus med fire kompiser. 
– Vi er alle i samme situajon. Vi har familien i Polen og jobber så mye vi kan her for å tjene gode penger.


Kona Anja og sønnen Dominik er fortsatt i Polen. 
– At de er så langt vekke er det verste med denne situasjonen. Jeg savner dem veldig og det er ganske tøft. Her er det bare jobb, jobb, jobb. Heldigvis er Fleksi forståelsesfulle og imøtekommer mine ønsker. Jeg drar til Polen så ofte jeg kan og de kommer hit i lange ferier slik som sommeren. Da er det forresten helt fullt hus hos oss, fordi de jeg deler hus med også får besøk av sine familier, ler Robert. 

Kanskje en gang i fremtiden flytter også Anja og Dominik til Norge. 
– Anja liker Norge hun også og setter pris på at ting er så lett tilgjengelig her. Betjeningen i butikker er hyggelige og kommer alltid med et Hei!. Vi synes likevel begge, at Dominik er litt liten til å flytte til Norge foreløpig. Jeg tenker at når han er rundt ti år, så kanskje det passer. Men da blir det ikke nødvendigvis Stavanger, sier Robert. – Været er så veldig dårlig i Stavanger. Men siddisene sier jo bare at det er klærene som er dårlige, ler han.

Robert er smilende og blid. Han har god kommuniksjon med sine kolleger og synes hverdagen er fin. 
– Vi har et godt samarbeid med Faber Bygg. Våre forespørsler om kolleger eller materialer eller annet vi har ønsker om, blir hørt. Det er tett oppfølging. Akkurat nå bytter jeg vinduer og skifter dører. Tom, min sjef i Faber, er veldig nøye og kommer hver dag for å sjekke at alt er ok. Det liker jeg.Det er viktig å at alle på en byggeplass vet hva som kreves og at alle er 100% klar over hva oppgaver skal gjøre. Ellers kan det lett bli mye venting og mange kaffepauser, ler Robert.

Som så mange andre polakker, driver også Robert med fisking. 
– Vi leier gjerne båt og drat ut en gjeng i helgene. da får vi fersk fisk på middagsbordet på kvelden. Det er veldig kjekt. Jeg setter pris på det gode kameratskapet jeg har fått her i Norge. 

– Ellers bruker jeg det meste av fritiden min til å trene. Jeg jogger og sykler mye. Det er flotte turterreng i nærheten, og man må jo holde seg ung lengst mulig, ler Robert.